Rassen

Er zijn heel veel verschillende paarden en pony rassen. Sommige rassen lijken heel erg op elkaar, maar zijn dan toch net ietsje anders. Op deze pagina vindt je allerlei paardenen pony rassen. Het staat op alfabetische volgorde.


Arabische volbloed

De Arabische volbloed is een deftig paard om te zien. Zijdezachte manen, sprekende ogen en een fluwelen velletje. Ze zijn niet zo zwaar gebouwd en kunnen hard galopperen. Niet voor iedereen geschikt, dit temperamentvolle en gevoelige paard!

 

Herkomst

De Arabische volbloed is bekend over de hele wereld. Het is een paardenras dat afstamt van Arabische paarden uit Noord-Afrika en het Nabije Oosten, voornamelijk uit Egypte. Het ras is zeker meer dan vijfduizend jaar oud. Tegenwoordig worden Arabische volbloeden over de hele wereld gefokt. Zoals in Rusland maar ook in Amerika.

Gebruik

Met een Arabier kun je van alles. Ze worden gebruikt voor de dressuur, springen, crossen, maar ook veel voor endurance: de marathon voor paarden. Arabische volbloeden hebben namelijk een fantastisch uithoudingsvermogen en zijn heel hard. Natuurlijk worden ze ook veel gebruikt in het circus. Ze zijn intelligent, leren snel en kunnen goed steigeren.

De Arabische volbloed is een paard met een echt karakter. Ze hechten zich erg aan hun baas maar je moet er goed mee omgaan. Ongeduldige, gestreste ruiters vormen niet een goede combinatie met dit paard! Dat komt omdat Arabische volbloeden gevoelig zijn en veel temperament hebben.

Uiterlijk

Arabische volbloeden zijn bijzonder intelligente dieren met een groot uithoudingsvermogen. Ze zijn alom bekend om hun vurige karakter. Het hoofd is heel opvallend: het is vrij klein, met een breed voorhoofd, een smalle, fijngevormde neus en een hol profiel. 


Appaloosa

Misschien dat het meest bekende stippelpaard wel Witje van Pipi Langkous is. Hij heette Witje maar zat vol zwarte vlekjes. Een ras dat erg bekend is geraakt vanwege het vlekkenpatroon is de Appaloosa.

Herkomst

De Appaloosa komt oorspronkelijk uit de streek rond de Palouse Rivier, in het noorden van de Verenigde Staten. Het unieke aan deze paarden zijn hun vlekjes. In ons land bestaat er sinds 1967 een stamboek waarin zowel paarden als pony’s die de juiste kleuren hebben worden opgenomen. Alleen vlekjes zijn natuurlijk niet genoeg, ze moeten wel goed gebouwd zijn en kunnen worden gebruikt in de sport en recreatie.

Op grotschilderingen van meer dan 20.000 jaar geleden staan al gevlekte paarden. De oude Chinese keizers noemden ze ook wel ‘Hemelse paarden’. In de Verenigde Staten hadden de paarden alles te maken met de Indianen, vooral met de Nez Percé stam. Dat was de enige stam die doelgericht en selectief fokte. Alleen de beste hengsten werden gebruikt om te fokken. De paarden groeiden uit tot sterke, snelle dieren die stevig op hun benen stonden op ongelijke grond. Maar na een tijd werden de Nez Percé indianen naar Canada verjaagd. De Appaloosa paarden werden toen in beslag genomen en verkocht.

Gebruik

De Appaloosa is een populair westernpaard en wordt gebruikt voor alle vormen van western rijden. Zijn vriendelijke karakter maakt de Appaloosa bijzonder geschikt als betrouwbaar rijpaard. 

Uiterlijk

Appaloosa’s hebben een enorm uithoudingsvermogen en zijn bovendien rustig en gehard. Ze zijn gewillig en goedaardig. Het opvallendste aan de Appaloosa is de kleur, die is onder te verdelen in:

- Leopard: witte huid met donkere vlekken over het gehele lichaam
- Few Spot: geheel wit met slechte enkele donkere vlekken
- Snowflake: donkere huid met lichte vlekken over het gehele lichaam
- Blanket: donker met een witte ‘deken’ over de achterhand en hierop wel of geen vlekken
- Roan: stekelharig, de meeste haren zijn donker met hier en daar een enkele witte, met of zonder ‘deken’ over de achterhand.

 


 

Andalusiër

De Andalusiër is een sjiek paard met mooie, wapperende manen en een satijnzachte vacht. Andalusiërs worden vaak gebruikt voor klassieke dressuur en je ziet ze veel in het circus.

Herkomst

 

De Andalusiër komt oorspronkelijk uit Spanje. Het ras bestaat al eeuwen en is van adel. Vroeger werden de paarden van dit ras veel gebruikt door koninklijke en keizerlijke families. Ook werden ze veel gebruikt bij het stierenvechten. Hierdoor zijn ze erg wendbaar en snel.
Een misvatting over de oorsprong van het Andalusische paard is dat het voort zou komen uit een Arabisch ras. In de Andalusiër komt geen of weinig Arabisch bloed voor.

Gebruik

Andalusiërs zijn dappere paarden. In Spanje gebruiken de boeren ze voor het hoeden van vee. Deze paarden zijn namelijk niet bang als een stier op ze afkomt. Ook worden ze veel gebruikt in de hoge dressuur. Andalusiërs zijn lenig en sterk en daardoor kunnen ze de piaffe, passage en nog veel meer. Hiernaast kunnen ze hele bijzondere sprongen maken, zoals de courbette en de capriool: hierbij hebben de paarden vier benen van de grond. Door hun mooie uiterlijk en goede karakter zijn Andalusiërs ook vaak te zien in shows en circussen.

Uiterlijk

De Andalusiër is eerlijk, trots, intelligent en heeft een vurig temperament. Het paard werkt graag en leert gemakkelijk. De karakteristieke kleur voor een Andalusiër is schimmel.


 Berber

De Berber is een prachtig en sterk paard. Het ras komt uit Noord-Afrika.

Herkomst

 De Berber is een woestijnpaard en komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Het ras ontstond al rond 1200 voor Christus. De paarden van dit ras werden gebruikt door de zwervende volken in Marokko, Algerije en Tunesië. Ze woonden gewoon tussen de mensen. Als een merrie haar veulen moest krijgen, gebeurde dat in de tent. Daarna werd ze verwend door de vrouwen van de stam. De hengsten werden gebruikt als oorlogspaarden. Veel rassen zijn beïnvloed door de Berber. In Europa vind je de Berber vooral in Duitsland maar ook in Frankrijk. Door de vele kruisingen is het moeilijk om tegenwoordig een zuiver exemplaar te vinden.

Gebruik

De Berber is te gebruiken voor hogeschoolwerk maar ook voor het rijden van lange afstanden. Ze kunnen namelijk goed verzamelen en hebben een groot uithoudingsvermogen. Oorspronkelijk is de Berber een cavaleriepaard, maar tegenwoordig is het vooral in gebruik als elegant rijpaard. 

Uiterlijk

 De Berber is een taai, betrouwbaar paard met veel temperament en een groot uithoudingsvermogen. Het paard heeft een ‘droog’ hoofd met een recht profiel en een kenmerkende kaakpartij.


Connemara

Met de Connemara kun je heel veel doen. Springen, endurance, dressuur, samengestelde wedstrijden. Maar waar hij vooral in uitblinkt, is springen. En knuffelen want het is een echte mensenpony.

Herkomst

Ze weten niet precies hoelang de Connemara al bestaat, maar ze denken al honderden jaren. De pony komt oorspronkelijk uit Ierland, van de westkant om precies te zijn. Het is er ruig, bergachtig, er is weinig eten en het is vaak slecht weer. Net als de Shetlander en de IJslander is de Connemara dan ook een stoere en sterke pony en kan hij met weinig eten toe.

Gebruik

Omdat de Connemara zo intelligent is, kan hij soms wel eens eigenwijs zijn! Het leuke aan deze pony is dat hij nieuwsgierig is en het fijn vindt om met mensen samen te werken. Hij zal een echte band met zijn baasje willen opbouwen en dan ook alles voor hem doen. Andere fijne eigenschappen zijn hun uithoudingsvermogen, hun soepelheid en springvermogen. Omdat ze uit een bergachtig gebied komen, zullen ze niet snel struikelen. Ze zijn immers gewend aan ongelijke bodem. Nog een voordeel is dat ze ook volwassen mensen kunnen dragen. En ze worden heel oud. Je zou er bijna meteen eentje gaan halen, vind je ook niet? In Nederland is er een eigen stamboek voor dit ras; er zijn een paar duizend pony’s ingeschreven.

Uiterlijk

De Connemara is een pony met veel uithoudingsvermogen, een bijzonder goed karakter en een rustig temperament. Oorspronkelijk waren de pony’s van dit ras isabellen met een aalstreep, zwarte benen, neus en oren. Deze kleuring is tegenwoordig vrij zeldzaam. Je ziet nu voornamelijk bruine, bruinzwarte en zwarte varianten.


Curly

De Curly Horse, ook wel krulletjespaard genoemd, dankt zijn naam aan de krullen in zijn vacht, manen en staart. Dankzij hun aparte vacht zijn Curly’s meestal geschikt voor mensen die allergisch zijn voor paarden.

Herkomst

De Curly heet officieel American Bashkir Curly en komt dus uit Amerika. Over de oorsprong van het ras wordt gediscussieerd, maar over het algemeen wordt aangenomen dat rond 1950 is begonnen met het speciaal fokken van Curly’s. Oorspronkelijk waren het Mustangs met een gekrulde vacht. Ze bleken goed tegen koude winters te kunnen en men besloot ze te gaan fokken. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat ook de Quarter Horse en Morgan Horse een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de Curly.

Gebruik

Vanwege hun uiterlijk zijn Curly’s vaak te zien op keuringen en demonstraties. Maar de paarden houden zelf van een beetje competitie. Ze zijn erg geschikt voor western, endurance en buitenritten. Enkele Curly’s hebben op hoog niveau gesprongen en dressuur gedaan. Ze herstellen snel na inspanning. Ongeveer 10% van dit ras kan meer dan drie gangen, zoals de foxtrot, stepping pace, single foot, running walk en indian shuffle.

Uiterlijk

Curly’s zijn niet snel van hun stuk te brengen. Ze schrikken dus niet snel ergens van. Ook zijn ze over het algemeen goed gehumeurd en vriendelijk. Dit maakt ze erg geschikt voor beginnende ruiters. De Curly kan allerlei kleuren hebben, maar is meestal roodharig.


 Dartmoor

Dit is nou echt een pony die sjiek is in de zomer en er uitziet als een teddybeer in de winter. De Dartmoor is niet zo groot, erg sterk en heeft een lief en kalm karakter.

Herkomst

 De Dartmoor komt uit Engeland en wordt daar al honderden jaren gefokt. Het gebied waar hij vandaan komt is wild, met veel natte moerassen en bergpieken. Logisch dus dat dit een enorm gezonde pony is, anders had hij het nooit gered in zo’n omgeving. In zijn geboorteland werd hij echt voor van alles gebruikt, om op te rijden, aan te spannen of om zware dingen te dragen. De Dartmoor is nauw verwant aan de Exmoorpony.

Dartmoorpony’s zijn afkomstig uit de streek Dartmoor in Engeland. Daar leven ze nog steeds in het wild. Aan het eind van de 19e eeuw werd het Dartmoor Pony Stamboek opgericht, waardoor het ras sindsdien vrijwel niet is veranderd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de heide van Dartmoor gebruikt als militair oefenterrein. De pony’s hadden het daardoor uiteraard zwaar te verduren.

Gebruik

Je kunt met de Dartmoor dressuren, springen of crossen, hij vindt het allemaal even leuk. Ze zijn niet zo groot en breed en daarom zeer geschikt voor jonge ruiters. Toch kunnen zelfs lichte volwassenen er op rijden omdat de Dartmoor zo gespierd is. Je kunt hem goed buiten houden als je zorgt dat hij een schuilstalletje heeft.

Uiterlijk

De Dartmoor is een bijzonder vriendelijke en gevoelige pony. Gezien de hoogte en het karakter is de Dartmoor een ideale eerste kinderpony.


 Engelse Volbloed

Een paard dat hard kan rennen en in héél veel rassen voorkomt als voorouder. Het zijn lieve, gevoelige paarden. We hebben het over het Engelse volbloed!

Herkomst

De Engelse volbloed is in Engeland gefokt doordat men Arabieren die in de 17e en 18e eeuw naar Engeland kwamen, ging kruisen met Engelse renpaarden. In Engeland worden nog steeds veel paardenrennen gehouden. De ruiters noem je jockeys. Ook in ons land hebben we trouwens een aantal renbanen.

De stamvaders van de Engelse volbloed zijn drie Arabische hengsten. Hun namen waren prachtig: Byerley Turk (een Turks paard), Darley Arabian (een Arabier) en Godolphin Barb (een Berber). Deze hengsten werden gekruist met de snelste merries met als doel de snelste paarden te fokken voor de paardenrennen.

Gebruik

 De Engelse volbloed is een paardenras dat bekend staat om zijn snelheid. Het ras kan op topsnelheid wel meer dan 60 km per uur lopen. Je komt ze dan ook voornamelijk tegen op de renbaan. Echter zijn ze ook zeer geschikt voor andere takken van de paardensport, zo zie je ze veel terug als jachtpaard of in de eventing, dressuur en endurance.

De Engelse volbloed wordt veel gebruikt om andere rassen mee te veredelen. Zo zit er in onze KWPN-paarden (warmbloedrijpaarden) nogal wat Engels volbloed. Het voordeel is dat de paarden er sjieker van worden. Een nadeel is dat niet iedereen met het gevoelige karakter van dit ras om kan gaan. Je moet een beetje geduld hebben en kunnen rijden op een paard dat houdt van opschieten. Het zit er dik in dat er bij jou op de manege een paard staat met Engelse volbloed in zijn familie. Het zijn lieve paarden die goed kunnen galopperen.

Uiterlijk

 Engelse volbloeds staan bekend om hun moedige, bijna onverschrokken en actieve karakter. Ze zijn er in alle kleuren en aftekeningen. In het algemeen is de Engelse volbloed een sierlijk gebouwd paard met een krachtig en gespierd lichaam.


 Exmoor

Deze kleine pony is een van de oudste ponyrassen met nog echt Tarpanbloed. Hij is intelligent en dapperder dan de meeste paarden. De Exmoor leeft in moerasgebieden in Engeland.

Herkomst

In grotten worden vaak tekeningen van Exmoor pony’s teruggevonden. Dit betekent dat deze pony’s al heel lang bestaan! Onderzoekers hebben fossielen gevonden van Exmoor pony’s in Alaska. Toen de oceanen bevroren waren, kon de Exmoor zo naar Engeland lopen. Omdat hij heel dapper en sterk is, werd hij gebruikt als oorlogspony, jachtpony en landbouwpony. Exmoor pony’s zijn door de eeuwen heen heel weinig veranderd. Ze zijn weinig gekruist met andere pony’s en hebben daardoor zuiver bloed.

Gebruik

In Engeland worden ze gebruikt als rijpony’s voor kleine kinderen: ze zijn niet zo breed en dat is fijn als je zelf nog niet zo groot bent. Ook hebben ze veel aanleg voor springen en een groot uithoudingsvermogen. Door dit goede uithoudingsvermogen zijn ze erg geschikt voor trektochten. Buiten Engeland kom je niet veel Exmoor pony’s tegen.

Uiterlijk

De Exmoor pony is intelligent, vriendelijk en vlug. De Exmoor is een betrouwbare rijpony voor kinderen, als de pony althans van jongs af aan aan mensen gewend is.


Falabella

 Ze zijn echt piep- en piepklein. Je kan er niet op zitten en toch zijn het echte paarden. We hebben het over de Falabella!

Herkomst

Er gaan een heleboel spannende verhalen te ronde over de herkomst van de Falabella. In 1845 vond een Ier, Netwall, een aantal hele kleine paardjes in een kudde die toebehoorde aan de Mapuche indianen. Deze paardjes waren minder dan een meter hoog. Waarom ze zo klein waren, weet niemand. Ze liepen in een afgesloten vallei waar weinig te eten was, vlakbij Buenos Aires. Het lukte Netwall er een paar mee te nemen naar huis. Op zijn ranche in Argentinië fokte hij ze nog kleiner. Zijn schoonzoon ging hiermee verder en gaf de paardjes de officiële naam Falabella.

Gebruik

Falabella’s zijn snoepjes om naar te kijken maar ze zijn te klein om op te rijden. Je kunt ze wel voor een karretje zetten. Ze zijn meestal vriendelijk en vrij makkelijk in de omgang. Het is een geschikt paardje voor beginners, om met paarden leren om te gaan.

Uiterlijk

Falabella’s hebben een heel fijn karakter, ze zijn lief en intelligent. Binnen een paar uur kun je ze uitleggen hoe ze een voetje, pardon, beentje moeten geven.


Fjord

Komt er een stevige, beige pony met een geknipte manenkam voorbij? Dan weet je het al, hier komt de Noorse kanjer: de super Fjord!

Herkomst

De Fjord is officieel een pony maar als je ziet hoe sterk hij is, begrijp je dat mensen het ook vaak over een Fjordenpaardje hebben. Hij komt uit Noorwegen en is genoemd naar de fjorden. Dat zijn inhammen in de kust. Het paardje werd gebruikt voor het slepen van boomstammen. Een halve eeuw geleden kwam hij in Nederland. Inmiddels zijn er aardig wat Fjorden in Nederland; op de meeste maneges loopt er wel een rond. Het Fjordenpaard verschilt weinig van het oorspronkelijke paard dat de Vikingen gebruikten voor paardenvechten. Eeuwenlang is het ras onvermengd in Noorwegen gefokt, voornamelijk als werk- en trekpaard. Daarnaast is het in Denemarken een populair en veelgebruikt paardje. Hoewel de stokmaat niet boven de 1.45m uitkomt, spreekt men altijd van een Fjordenpaard

Gebruik

Van oorsprong was de Fjord een Noors werkpaard voor boeren met kleine bedrijven. Tegenwoordig is het een veel gevraagd recreatiepaard. Fjordenpaarden worden onder andere veel gebruikt voor huifkartochten. Het is niet zo vreemd dat de Fjord zo populair is. Ze zijn lief en willen graag werken. Ook zijn ze ontzettend sterk en kunnen van alles. Een fijne buitenrit, voltigeren, een sprongetje maken of een stukje aangespannen rijden: met de Fjord is alles mogelijk!

Uiterlijk

De Fjord kan soms wat eigenwijs zijn, maar het is een vriendelijk dier dat graag werkt. Het Fjordenpaard onderscheidt zich van andere rassen door de opvallende geelachtige kleur, deze heet isabel. Verder hebben ze een rechtopstaande manenkam en de zwarte aalstreep, die vanuit de maantop, via de manen over de rug tot aan de staart loopt. De gelijkenis met het Przewalskipaard is groot. Het hoofd is vrij fors en de ogen staan ver uiteen. De hals is kort en breed. 


Fries

Welke ruiter wil er nou niet op een Fries zitten? Groot, gitzwart, lieve ogen en wapperende manen, allemaal dingen die bij de Fries horen. Het zijn betrouwbare paarden die dol zijn op knuffelen.

Herkomst

De Fries is het enige echte Nederlandse paardenras. Het ras is een van de oudste van Europa. Het Friese paard werd waarschijnlijk al 3000 jaar geleden gebruikt. Er is een schilderij van de hengst Phryso gemaakt in 1582. Dat paard woonde in Italië en was van een edelman. In die tijd gaven mensen van adel elkaar paarden cadeau. Daardoor reisden er door heel Europa paarden.
De Fries was vroeger dus een rijpaard voor krijgsheren. Aan het begin van onze eeuw werden ze zwaarder gefokt. Dat gebeurde omdat boeren ze graag wilden gebruiken. Bijvoorbeeld om het land te ploegen of om lasten te trekken. Op zondag gingen ze voor de sjees, een tweewielig wagentje. In de 17e eeuw werd er Andalusisch bloed ingebracht, wat de Friese harddraver opleverde. 

Gebruik

Je kunt de Fries voor veel dingen gebruiken, als rijpaard maar ook voor de wagen. Alleen in springen zijn ze niet echt goed. De Fries heeft wel aanleg voor dressuur en hij wordt ook wel gebruikt als hogeschoolpaard. Ze hebben een rustig karakter en zijn erg lief.

Uiterlijk

Het Friese paard wordt het best getypeerd als een makke, levendige maar gewillige werker. Het is een trouw en gevoelig paard. Ze zijn altijd gitzwart: aftekeningen of andere kleuren zijn verboden. Een klein kolletje wordt door de vingers gezien.


Haflinger

Een paard uit Oostenrijk en Italië. Blond, slim, breed en betrouwbaar. Om heerlijke buitenritten mee te maken, te dressuren, een sprongetje te doen of voor een wagentje te spannen. Je draait je om als je zo’n sprookje langs ziet komen. We hebben het natuurlijk over de Haflinger!

Herkomst

De Haflinger is genoemd naar het plaatsje Hafling in het zuiden van Tirol (Italië). Het ras is al ruim 130 jaar oud. Er werden in die tijd veel bergpaardjes gebruikt door de boeren in de Alpen. Een kruising van zo’n bergpaardje met een Arabier bracht een hengstveulen voort dat Folie werd genoemd. Folie is de stamvader van alle Haflingers op de wereld!

Gebruik

De Haflinger is opgegroeid in de Alpenweiden en dat merk je. Hij is sterk en niet snel van streek. Ook zal hij niet zo vlug struikelen, zijn voorouders hebben namelijk jaren over de steile, rotsige bergpaden gewandeld. Het zijn paarden met een eigen karakter, zachtaardig maar wel eigenwijs. Niet alleen kinderen kunnen van dit ras genieten, ook veel volwassenen zijn dol op dit ras.

Uiterlijk

De Haflinger is een intelligent, leergierig paardje met een vriendelijk karakter maar wel eigenwijs. Het ras is voskleurig met een blond staart en manen.


Ijslander

Hij loopt op een ‘andere’ manier, heeft een reusachtige voorpluk en een waterval van manen. Hij oogt stoer, sterk en lief. Ook een volwassen mens kan makkelijk op hem rijden. Je raadt het al, de IJslander!

Herkomst

De IJslander komt al eeuwenlang voor in IJsland. Het paardje werd daar gebruikt om mensen en lasten te vervoeren door het ruige IJslandse landschap. Een IJslander is dan ook heel sterk, ze kunnen een volwassen man van 80 kilo dragen als het moet.

Gebruik

De IJslander heeft veel uithoudingsvermogen en houdt van een fijne buitenrit. Omdat ze speciale gangen hebben zoals de tölt en de telgang, worden daar ook wedstrijden voor georganiseerd. IJslanders leven het liefst buiten en zijn minder geschikt om dressuur mee te rijden.

Uiterlijk

Het karakter van de IJslander is over het algemeen lief en onverstoorbaar. Wel hebben veel IJslanders nogal wat temperament. Een pony die je al sulletje in het weiland ziet staan, kan onder zijn berijder veranderen in een vuurspuwer.